Välartad social kontroll
30 september, 2021 | Arvid Marklund
Ett golv med utspridda papper som innehåller figurer och texter om artificiell intelligens.

Jag slås av tanken att det finns positiva möjligheter med den godartade sociala kontrollen som kan uppnås när vi människor vet att någon annan ser oss. Det är viktigt att ta vara på. Tre saker behöver då tas i beaktande:

(1) Dagens digitala övervakning orkestreras och ägs av övermäktiga, privata, monopolistiska aktörer, som definitivt inte delar några klassintressen med de som övervakas. Övervakningen är således kraftigt asymmetrisk.

(2) Övervakningens granularitet, alltså detaljrikedom är helt väsensskild från de sporadiska blickarna på mataffären och småpraten vid fikaborden, som utgör den typiska mänskliga sociala kontrollen. Vilket gör ordet övervakning mer tillämpligt än låt säga ett vakande öga som skulle kunna beskriva ett svepande omhändertagande av den egna gruppen.

(3) Det har tidigare funnits en fredad sfär, en helt privat utrymme fritt från andras blickar, som reserverats för nära familj, vänner och romantiska relationer. Den privata sfären har visserligen aldrig funnits i isolation, det har ansetts perverst eller udda att aldrig röra sig utanför den helt dolda trygga bubblan. Att kunna ha båda har varit lika naturligt och självklart som att både andas in och ut luft i sina lungor. Man har både haft (trubbig och sporadisk) övervakning av jämlikar på arbetsplats och offentliga platser, samt avkoppling och frid i sin oövervakade sfär. Idag är den privata sfären hotad, för många redan sedan länge död.

Kategorier: ai psykologi
Sökord:


DELA